Sahte İlaçla Mücadele

Sahte ve yasal tedarik zinciri dışına çıkarılmış ilaçların yaygınlaşması küresel bir sorun haline gelmiştir ve hasta güvenliği açısından ciddi bir tehdit oluşturmaktadır.

Sahte İlaç Nedir?

Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre sahte ilaç, “kimliği ve/veya kaynağı kasıtlı olarak ve sahtecilik amacıyla yanlış etiketlenmiş ilaçtır. Sahte ilaç orijinal markalı veya jenerik olabilir; bu ilaçlar doğru içerikleri veya yanlış içerikleri içerebilir, içeriğindeki aktif madde yetersiz miktarda olabilir veya ambalajı sahte olabilir.” Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'na göre Türkiye'de aşağıdaki durumlardan herhangi birinin bulunduğu ilaçlar sahte kabul edilmektedir: Ambalaj, ambalaj bilgileri, etiket, isim veya yardımcı maddeler de dahil olmak üzere, bileşimindeki maddelerden birinde ve bu maddelerden birinin yitiliğinde, kimliğinde veya üreticisi, üretildiği ülke, orijin ülkesi veya ruhsat veya izin sahibini içeren kaynağında veya kullanılan dağıtım kanalları ile ilgi kayıt ve dokümanları içeren geçmişinde sahtecilik yapılan beşeri tıbbi ürünler, sahte kabul edilir.

Güvenlilik

Sahte ilaçlar hastalar için ciddi ve bazı durumlarda yaşamı tehdit eden sağlık riskleri oluşturabilir. DSÖ sahte ilaçların kalite, güvenlilik ve etkililik açısından orijinal ilaçlarla eşdeğer olmadığını ve çoğu zaman aktif madde veya doğru miktarda aktif madde içermediğini ve aynı zamanda safsızlıklar içerebileceğini belirtmektedir. iiAyrıca, sahte ilaçlar güvenli olmayan üretim koşullarında üretilmiş olabiliriii ve güvenli olmayan tedarik zincirlerinden geçebilir. Sahte ilaçlar, hastaların sağlık ve refahından ve ürün güvenliğinden sorumlu düzenleyici kamu kurumları tarafından da denetlenmemiştir.IV

Gilead'ın Yaklaşımı

Gilead olarak, dünya çapında yaşamı tehdit eden hastalıklarla mücadele eden hastaların karşılanmamış tıbbi ihtiyaçlarını karşılama vizyonundan ilham alıyoruz. Gilead ürünlerinin doğası gereği, ilaçlarımızın orijinal ve güvenli olmalarını sağlamak son derece önemlidir.

Gilead'ın Sahte İlaçla Mücadele Ekibi, Gilead ilaçlarının sahteciliği ve yasal tedarik zinciri dışına çıkarılması ile ilişkili hastaların güvenliliğine yönelik tehditleri ortadan kaldırmak için birlikte çalışan marka koruma, hukuk, güvenlik, tedarik zinciri, kalite ve ambalaj uzmanlarından oluşmaktadır. Gilead'ın Sahte İlaçla Mücadele Ekibi, sahte ilaçların yasa dışı satışını tespit etmek, durdurmak, caydırmak ve raporlamak için birtakım önlemler kullanır.

Güvenli Satın Alma İpuçları

Hangi ilacın sizin için uygun olduğunu belirlemek için daima hekiminizle görüşün ve yalnızca size reçete edilen ilacı kullanın. Gilead, reçete edilen ilaçlarınızı her zaman yetkili eczanelerden almanızı önerir.

Bir ilacı almadan önce daima ambalajını ve içeriğini inceleyin ve hasar, değişiklik veya aynı ilacın reçete edilmiş diğer örneklerine kıyasla farklılıklar olup olmadığına dikkat edin. Bir ilacın sahte olabileceğini gösteren başlıca belirtiler arasında aktif madde veya dozaj miktarlarında farklılık olması, son kullanma tarihinin değiştirilmiş olması, ambalaj üzerinde imla hataları, düşük baskı kalitesi ve ambalajların bozulmuş/kırılmış/açılmış olması yer alır.

Bir ilacın orijinalliğinden emin değilseniz, ilacı almadan önce hekiminize danışın. Bir ilacın sahte olduğundan şüpheleniyorsanız, ilacı hekiminize ve eczanenize bildirin.

Türkiye’de Ambalaj Doğrulama Özellikleri

Gilead Türkiye için Hologram SSS

Kaynaklar

i World Health Organization, First International Meeting on Spurious/Falsely-Labeled/Falsified/Counterfeit Medicines. 1992.

ii World Health Organization, Counterfeit Drugs: Guidelines for the Development of Measures to Combat Counterfeit Drugs 1999.

iii World Health Organization, Counterfeit medicines, Fact Sheet No. 275. Güncelleme Ocak 2016 http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs275

iv World Hearth Organization, Counterfeit Drugs: Guidelines few the Development of Measures. to Combat Counterfeit Drugs 1999.